Nahajate se tukaj

PRISPEVEK ZA REVIJO GRADBENIK: Paulin sanacija fasade

 

SANACIJE  FASAD in SANACIJSKI MATERIALI

PRISPEVEK ZA REVIJO GRADBENIK

 

Podjetje PAULIN s.p.a.  s 60 letno tradicijo, vodilno v barvni industriji v Italiji ima široko paleto produktov, ki obsega od notranjih barv, dekorativnih ometov, emailov, profesionalne barve za les do profesionalnih sanacijskih malt in različnih materialov.

Tehnični sektor  podjetja BANDELLI d.o.o. (zastopnik in distributer izdelkov PAULIN v SLOVENIJI)  je s svojim  oddelkom strokovno pripravljen za svetovanje pri obnovah, sanacijah in  popravilih na starih in degradiranih  objektih na splošno.  Strokovnjaki, vam lahko svetujejo tudi pri sanacijah zidov zaradi kapilarne vlage , poškodovanih betonskih konstrukcijah, toploizolacijskih fasadnih sistemov, dekorativnih ometov in barvanje na splošno.

 

PREDSTAVITEV SANACIJSKIH PROIZVODOV:

Sanacijskih proizvodov je na tržišču veliko, a le redki so proizvodi, ki dolgoročno rešujejo problematiko degradacije objektov.

V podjetju PAULIN so problematiko začeli reševati od začetka, to se pravi z ugotovitvijo razlogov, zaradi katerih so objekti podvrženi degradaciji. Le tako so prišli do zaključkov, da so najpogostejši vplivi degradacije sami vremenski pogoji. V zadnjih letih pa te pogoje pospešuje še »smog« oziroma  onesnaževanje okolja , ki je v neprestani rasti. Povišanje  in znižanje temperature,  vlaga in zmrzovanje kapilarnosti, sončni žarki, žveplo v ozračju in trdi delci itd… , vse to so glavni vplivi degradacije objektov.

Uporaba vedno boljših gradbenih materialov seveda zmanjšuje negativne vplive omenjenih razlogov in  preprečuje  propad oz. poškodbe. Vseeno, so stari objekti, predvsem tisti , ki so del naše kulturne dediščine, zgrajeni iz naravnih apnenih materialov, ki ne zdržijo različne kisline, ki so neposredno v našem ozračju. Le te so prvi vzrok, zaradi katerih se na naših  objektih pojavljajo mikro-poškodbe, kapilarnosti in popustitev zunanjih zaščitnih in dekorativnih slojev.

Rešitve in sanacije takih poškodb so zelo drage in zahtevajo strokovno mnenje in poseg.

Podjetje PAULIN je po 4 letnem preizkusnem obdobju postal edini proizvajalec sanacijskih proizvodov, ki lahko posega po objektih v Vatikanu. Štiriletno obdobje je bilo potrebno in na stotine testov, da je Vatikan izbral podjetje PAULIN kot dobavitelja sanacijskih materialov za obnove in popravila starih in poškodovanih objektov. Izredni rezultati so se izkazali predvsem s proizvodom PULINPLASTER K 638 in LAMPORAPID K300.  Proizvod LAMPOSOFT R 500 , je bil pa vodilni pri izravnavi obokov in polkrožnih stropov.

 

PAULINPLASTER K 638 : je malta s srednje/hitro vezavo z nizkim elastičnim modulom. Namenjen je za delno obnovo starih ometov in ometov na betonski podlagi, obnovo in sanacijo dekorativnih kamnitih figur in dekorativnih obrob. Uporabljamo ga lahko na opeki, betonu in kamnitih struktur oz kipov.

LAMPORAPID K300 : specialna malta , ki se ne krči in se lahko oblikuje. Idealna malta za rekonstrukcijo betonskih in kamnitih stebrov, glave balkonov, kamnitih ali navadnih  dekorativnih obrob itd.. Odlične rezultate se je ta proizvod  izkazal prav na betonski in kamniti podlagi.

LAMPOSOFT R 500 : Izravnalna masa z zelo nizkim elastičnim modulom, za sanacijo starih in poškodovanih ometov. Uporabljamo lahko produkt kot gladilo ali kot polnjenje utorov in fasadnih mehurjev. Uporabljamo ga na apnenih podlagah malt.

 

NAJBOLJ UPORABNI PRODUKTI:

 

LAMPOPROOF K600: Osmotična malta vodonepropustna v primeru prisotnosti vode. Zaščita in vodonepropustnost na betonski podlagi, kleti, temeljev, kanalizacij , cistern itd..

LAMPOSAL K610 : tekoča podlaga (bojaka), ki jo uporabljamo pred nanosom sanacijske malte za odvlaževanje (PAULINSANO K700) na zidovih, kjer se pojavlja kapilarna vlaga.

LAMPOSANO K700:   Specialni omet, katerga uporabljamo na zidovih, kjer je prisotna vlaga zaradi kapilarnosti. Uporabljamo ga na pripravljeni podlagi z LAMPOSAL K610.

LAMPOSTOP K630: Specialna hitrovezoča malta , ki se v trenutku strdi in zamaši pronicanja vode v prostore (tudi če je voda pod pritiskom). Uporabljamo jo na betonskih podlagah in cementnih maltah.

 

V paleti proizvodov PAULIN obstaja še cela vrsta proizvodov, ki so specialno namenjeni za sanacije.

Itredno dobro so se obnesli tudi specialni zaključni sloji, ki se jih uporablja v celotnem sanacijskem postopku.

 

PRIPRAVIL:

Tehnični sektor podjetja  BANDELLI d.o.o.